PRZEPISY

Mieszanka morska:

  • mieszanka owoców morza
  • zielona pasta curry
  • czosnek
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • śmietana 30%
  • białe wino wytrawne
  • natka pietruszki/ kolendra
  • sól, pieprz
  • makaron/ ryż


Mieszankę owoców morza rozmrozić i osuszyć. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić mieszankę morską, skropić sokiem z połowy cytryny, podsmażyć ok 3-4 minuty. Dodać łyżeczkę zielonej pasty curry, chwile podsmażyć, następnie wlać 200-250 ml białego wytrawnego wina- poczekać aż alkohol odparuje. Wrzucić pokrojone pomidorki koktajlowe, następne wlać 200 ml śmietany 30% i odrobinę sosu sojowego. Gotować 5-7 minut. Wrzucić sporą garść posiekanej natki pietruszki, lub kolendry, doprawić do smaku solą morska i świeżo mielonym pieprzem.

Danie podawać z ryżem lub makaronem! 

Smacznego!